Odoreu - Biserica ortodoxă, „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril”

Biserica a fost construită în perioada 1818–1823, pe locul unei construcţii din lemn, a cărei existenţă era consemnată în matricolele vechi ale parohiei, datate începând cu anul 1874. Noul edificiu ridicat în centrul comunei, lângă şoseaua principală, are o navă dreptunghiulară şi absidă semicirculară, specifice stilului baroc, frecvent întâlnit la începutul secolului XIX. Turnul a fost adăugat în anul 1880. Credincioşii emigraţi în America au contribuit în anul 1910 la construcţia amvonului, tot atunci fiind adus un ceas pentru turn, cu patru cadrane şi cu bătaia pe clopote. Se pare că în acelaşi an a fost realizat şi iconostasul, ce se remarcă prin frumuseţea sculpturii, artistul Gheorghe Bondoc semnând pictura, refăcută cu mult talent şi cu respectarea erminiei bizantine. (DB).
Bibliografie:
Parohia Ortodoxă Română Odoreu, Scurt istoric al parohiei (manuscris).

Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.:0261-737526
Fax.:0261-768761
Email:muzeusm@gmail.com

Detalii Complete
Finanţator
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.