Szatmárudvari - „Szt. Mihály és Gábor arkangyalok” ortodox templom

Available in:
A templom 1818 és 1823 között épült, helyén egy fatemplom állt, amelynek létezéséről az 1874 óta vezetett, régi egyházi anyakönyv tesz említést. Az új épületet a község központjában a főút mellett emelték, hajója téglalap alakú, szentélye félköríves. A 19. század elejére jellemző barokk határozza meg stílusát. Tornyát 1880-ban emelték, míg a négy oldalon számlapos, harangjátékos toronyórát 1910-ben az Amerikába kivándorolt hívek építtették a szószékkel együtt. Úgy tűnik, hogy szép faragású ikonosztáza is ebben az évben készült. Ezt nemrég Gheorghe Bondoc művész, a bizánci kánonokat követve, mesterien újrafestette. (DB).

Irodalom:
Parohia Ortodoxă Română Odoreu, Scurt istoric al parohiei (manuscris).
 
Navigálás


Szatmár Megyei Múzeum
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.:0261-737526
Fax.:0261-768761
Email:muzeusm@gmail.com

Részletek
Finanţator
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.