Pir - Biserica reformată

Sanctuarul bisericii medievale este mai îngust decât nava, fiind închis cu trei laturi ale unui hexagon. Pe parcursul secolelor, biserica a suferit mai multe transformări, pierzând elementele medievale. În 1811 nava a fost lărgită spre vest, ferestrele au fost transformate, iar unul dintre cele două turnuri, distrus în cutremurul în 1834, a fost reconstruit. Turnul actual a fost realizat câteva decenii mai târziu, înzestrat cu elemente baroce, în stil istoricizant. În locul bolţilor dezafectate în 1882 a fost construit un tavan plat. Mobilierul a fost realizat în secolul al XIX-lea. Sub edificiu există o criptă datând din secolul al XVII-lea, locul de înmormântare al familiei nobile locale, Ibrányi. Tradiţia locală indică drept finanţatori ai bisericii „călugării roşii” şi, conform aceleaşi tradiţii, în locul presupus al fostei mănăstiri există tuneluri. Biserica are două clopote, realizate în 1664, respectiv 1965. (TSz).

Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.:0261-737526
Fax.:0261-768761
Email:[email protected]

Detalii Complete
Finanţator
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.