Căuaş

Comuna este situată între Carei şi Tăşnad, pe drumul naţional 1F, pe malul râului Ier. Centrul comunei se află la o distanţă de 51 km de Satu Mare, 15 de Carei şi 9 de Tăşnad.
În urma recensământului din 2002, populaţia totală a comunei era de 2539 persoane, dintre care 54,7% sunt români, 40,68% maghiari şi 4,56% rromi.
Pe lângă Căuaş (714 locuitori), centrul unităţii administrative, comuna mai include localităţile: Ghenci (1217), Ghileşti (125), Ady Endre (fost Mecenţiu - 177), Hotoan (193) şi Răduleşti (113). Comuna aparţine microregiunii „Asociaţia Rurală Câmpia Careiului şi Ierului”.
Localitatea este menţionată pentru prima dată în scris în anul 1215. În secolul al XV-lea, este donată de rege familiei Kávás. Mai târziu, familia Károlyi va deţine o parte din acest domeniu. În secolul al XVII-lea, satul este atacat şi distrus de către tătari, preotul local fiind şi el una dintre victime.
Dintre cele trei biserici existente în localitate, numai cea ortodoxă beneficiază de o datare precisă (1878 cu hramul Naşterea Maicii Domnului), în timp ce perioada de construcţie a bisericilor reformată şi greco-catolică este incertă. În centrul localităţii se află monumentul ridicat în cinstea ostaşilor căzuţi pe front în timpul celui de al doilea război mondial.
În această localitate s-a născut Aurel Popp (1879-1960) unul dintre cei mai cunoscuţi pictori sătmăreni. Casa în care s-a născut, în zilele noastre este monument istoric. tot aici s-a născut şi avocatul George Filep, care şi-a donat averea pentru ridicarea naţiunii române.

Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.:0261-737526
Fax.:0261-768761
Email:muzeusm@gmail.com

Detalii Complete
Finanţator
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.