Livada - Biserica reformată

După tradiţie, construirea bisericii din Livada a fost finanţată de către Zsuzsanna Báthory în secolul al XV-lea. Sanctuarul gotic este închis cu trei laturi ale unui octogon, ferestrele păstrează încă menourile. Bolta este realizată cu nervuri în arcadă ogivală lată. Pe una dintre cheile de boltă este vizibil un blazon reprezentând o pasăre rănită cu o săgeată în gât, aşezată pe o creangă înflorită. Pe zidul nordic, alături de uşa zidită a fostei sacristii există o inscripţie cu anul 1457. Partea superioară a arcului de triumf este realizată din piatră profilată. Tavanul navei este plat, ferestrele păstrează încă mulurile gotice. Ancadramentul arcuit al uşii principale este construit din piatră profilată decorată, fără timpan. Uşa sudică a fost zidită, dar păstrează încă consola şi ancadramentul profilat. Contraforturile sunt de origine medievală. Din cadrul mobilierului putem menţiona amvonul realizat din piatră, în stil copf, în anul 1791. În faţa bisericii este aşezată clopotniţa construită în 1811. Clopotul a fost realizat în 1935. (TSz).

Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.:0261-737526
Fax.:0261-768761
Email:[email protected]

Detalii Complete
Finanţator
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.