Satu Mare - Biserica romano-catolică „Fecioara Neprihănită” (Zarda)

Episcopul Hám János a primit de la oraşul Satu Mare teritoriul fostului curs al râului Someş în vederea construirii unei mănăstiri destinate Călugăriţelor Misericordioase, cu condiţia nivelării terenului. În 1842 construcţia a fost încheiată. Faţada bisericii realizată în stil clasic domină timpanul construit pe patru pilaştri şi turnul de o amploare neobişnuită, acoperit cu o lanternă încoronată. Zidurile sunt compartimentate cu cornişe proeminente şi pilaştri. Pictura altarului reprezentând Fecioara Neprihănită a fost realizată de József Pesky la Budapesta, în 1854. Pe altar este aşezat un tabernacol realizat în stil clasic, decorat pe cele două laturi cu statuile a doi îngeraşi în poziţie de rugăciune. Amvonul este pictat în alb-auriu şi decorat cu motive clasice, cum ar fi acantul şi rozeta. Picturile murale reprezentând scene din Biblie şi sfinţii magh-iari au fost realizate în anii 1940 de pictori din Budapesta. (TSz).

Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.:0261-737526
Fax.:0261-768761
Email:[email protected]

Detalii Complete
Finanţator
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.