Satu Mare -Catedrala ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”

Lucrările de construcţie s-au desfăşurat între anii 1937–1938. Sub conducerea protopopului Ioan Ruşdea, edificiul primei catedrale ortodoxe din oraşul Satu Mare a fost executat după planurile arhitectului bucureştean G. P. Liteanu, îmbinând armonios stilul bizantin cu elementele arhitecturii tradiţionale româneşti. Faţada are un pridvor deschis sub o terasă, susţinută de şase stâlpi cu capiteluri. Naosul este încoronat cu o cupolă ce se sprijină pe patru stâlpi uriaşi (înălţimea lor fiind de 55 m de la fundaţie). Absida este semicirculară, lărgită cu o proscomidie şi cu un diaconicon. În cele patru colţuri a fost înălţat câte un turn, clopotele fiind aşezate în turnurile din faţă. În exterior biserica este încinsă cu un brâu median, în forma unei funii împletite, element constructiv-decorativ întâlnit frecvent în arhitectura bisericilor din lemn. Motivul „funiei” împletite simbolizează, în ornamentica românească, aspiraţia către transcendent. Primul clopot a fost aşezat în anul 1939 şi cântărea 1653 de kg. Pictura interioară a fost realizată de Eugen şi Eremia Profeta în tempera, în anul 1954. Iconostasul respectă fidel erminia bizantină, făcându-se remarcate părţile ornamentale sculptate din lemn de brad şi tei. Icoanele împărăteşti sunt executate cu deosebită măiestrie, având o valoare artistică incontestabilă. Edificiul este înscris în lista naţională de monumente istorice. (DB).
Bibliografie:
Parohia Ortodoxă Română Satu Mare II, Istoricul parohiei (manuscris).
Ţolescu, Ioan, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, în „Trepte vechi şi noi”, Oradea, 1980, p. 324–328.


Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.:0261-737526
Fax.:0261-768761
Email:[email protected]

Detalii Complete
Finanţator
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.