Szatmárnémeti - Szt. Mihály és Gábor arkangyalok” görög katolikus katedrális.

Available in:
A templom a város egyik reprezentatív építészeti emléke, 1932 és 1937 között épült. A jelenlegi épület helyén 1799 és 1803 között épült, barokk templom állt. Ebben a templomban szolgált Petru Bran, neves tudós, a város első román nyelvtanára és a szatmárnémetiben megjelent első román nyelvű könyv szerzője. A templomban szolgáló papok közül kiemelkedő személyiség volt Ioane Marcu, a nagy román tudós, valamint Constantin Lucaciu és dr. Vasile Lucaciu, a nemzeti, politikai és kulturális egyenjogúság élharcosai. A régi templom szűknek bizonyult, ezért az 1926-ban megalakult „Szatmári Románok Szövetsége” gyűjtést indított az új templom építésére. 1932-ben kezdték meg a régi templom bontását, miután június 14-én megtartották az utolsó liturgiát. A hívek körmenetben vonultak át a római katolikus Kálvária templomba, ahol 1937-ig, az új templom felépítéséig tartották az istentiszteleteket a románok. Az új templom terveit Victor Smigelski készítette, a kivitelezéssel pedig G. P. Liteanu építészt bízták meg. A lenyűgöző épület a bizánci térszerkesztés elveit mutatja, harmonikus egységben a román építészet hagyományos elemeivel. A szerkezet, a klasszikus rendszernek megfelelően narthex, a pronaos, hajó és szentélyből áll. Az egész épületet 14 méter átmérőjű, csegelyes kupola uralja, amely a rajta lévő kereszt csúcsáig 40 méter magas. Az építész szerint a templom megvilágítási rendszere technikai újításnak számított, amelyet először alkalmaztak egy ilyen a nagyméretű épületnél. A fénysugarak a kupoladob széles ívei között hatolnak be, majd a kupola belsejében visszaverődnek, és így a nyugalom légkörét, lelki békét árasztó fényhatás jön létre. A külső oszlopok fejezetei faragottak, lábazatuk övpárkánnyal díszített. Az épület nemzeti műemlék. (DB).

Irodalom:
Lostun, Viorel, Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, din Satu Mare, în „Trepte vechi şi noi”, Oradea, 1980.
Idem, Istoricul parohiei (manuscris).

Navigálás


Szatmár Megyei Múzeum
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.:0261-737526
Fax.:0261-768761
Email:[email protected]

Részletek
Finanţator
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.