Carei - Biserica ortodoxă, „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril”

A fost ridicată începând cu anul 1752, de comunitatea locală. Cutremurul din anul 1834 a produs mari pagube întregii biserici, fiind necesare reparaţii capitale. Construcţia este din cărămidă, iniţial fiind acoperită cu şindrilă. Edificiul are planul treflat, cu o singură navă, absida fiind semicirculară. Cele două abside sunt încoronate cu câte un turnuleţ. Catapeteasma este sculptată din lemn de tei, cu o dantelărie realizată în stil bizantin şi câteva elemente baroc. Icoanele împărăteşti respectă erminia bizantină. Sculptura este poleită cu foiţe din metal aurit. Turnul este decroşat şi are trei nivele, ultimul fiind prevăzut cu un ceas. Coiful este din tablă, cu lanternă şi bulb caracteristic stilului baroc. (DB).
Bibliografie:
Parohia Ortodoxă Română Carei, Istoricul parohiei (manuscris).

Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.:0261-737526
Fax.:0261-768761
Email:[email protected]

Detalii Complete
Finanţator
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.