Vetiş - Biserica reformată

Hramul bisericii medievale a fost Sf. Nicolae. În secolul al XIV-lea, preotul satului este menţionat în registrul de dijme papale. Biserica actuală are o singură navă, sanctuarul boltit este poligonal, sprijinit în exterior de contraforturi puternice. După Szirmay, biserica a fost construită în 1460 de către Albert Vetési, episcop de Veszprém, descendent al familiei nobiliare locale. În a doua parte a secolului al XIX-lea edificiul nu a fost tencuit. Descrierile din această perioadă menţionează că biserica este construită din piatră profilată, partea superioară a turnului are forma unei piramide cu bază octogonală şi laturile convexe, iar corola este realizată în stil renascentist târziu. Forma porţii vestice indică faptul că turnul a fost construit în aceeaşi perioadă cu biserica. În anii 1790 edificiul a fost renovat de mai multe ori. Turnul a primit forma actuală la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului XX. Are două clopote, realizate în 1905, respectiv 1935. (TSz).
Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.:0261-737526
Fax.:0261-768761
Email:[email protected]

Detalii Complete
Finanţator
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.