Săcăşeni - Biserica reformată

Biserica actuală a fost construită probabil în cea de a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, iar turnul şi nava secundară în secolul al XIX-lea. Nava şi turnul au un aspect unitar, iar faţada exterioară este divizată cu ajutorul cornişelor şi al lezenelor. Partea superioară a turnului este alcătuită din două părţi, care se unifică sub formă de bulb de ceapă. Tavanul casetat a fost repictat în 1991, dar pictura originală este vizibilă încă la nivelul corului, al băncilor, al acoperişului amvonului şi pe spătarul scaunului preoţesc. Pictura de pe mobilier, realizată în manieră populară în jurul anilor 1760, îmbină artistic nuanţe ale culorilor calde: ocru, roşu şi verde. În biserică există, în afară de clopotele actuale, realizate în 1851 şi 1956, un clopot din perioada gotică, nefolosit. Legendele locale explică provenienţa numelui localităţii de la bucătarul regelui Matia, care a fost exilat în sat după ce a furat şi a fost prins asupra faptului. (TSz).
Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.:0261-737526
Fax.:0261-768761
Email:[email protected]

Detalii Complete
Finanţator
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.