Aciua - Biserica ortodoxă „Sf. Dumitru”

Prima biserică a satului, construită din lemn, a fost incendiată de tătari în 1717. Biserica actuală, construită în anul 1862, are o singură navă cu absidă semicirculară. Turnul cu secţiune pătrată, ridicat deasupra navei, este străpuns la etajul superior de ferestre semicirculare, aceeaşi formă regăsindu-se şi la arcadele ce ornamentează turnul. Intrarea în biserică se face printr-un pridvor deschis, cu fronton triunghiular, susţinut de patru coloane. În 1927 edificiul a fost renovat în întregime, biserica fiind sfinţită de către episcopul de Oradea, Dr. Valeriu Traian Ferenţiu. (DB).
Bibliografie:
Parohia Ortodoxă Română Bârsău de Sus, Scurt istoric al parohiei (manuscris).

Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.:0261-737526
Fax.:0261-768761
Email:[email protected]

Detalii Complete
Finanţator
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.