Petreşti - Biserica romano-catolică „Sf. Elisabeta”

Biserica medievală a fost dedicată Sf. Petru, după cum reiese dintr-un document din anul 1399, când satul este menţionat în forma „Mezőszentpéteri”. Satul protestant a fost colonizat cu şvabi de către Alexandru Károlyi, în anul 1738. Zece ani mai târziu, Ferenc Károlyi a interzis folosirea bisericii de către protestanţi. Noua biserică, construită în 1786 a fost realizată după planul lui Joseph Bitthauser. Cutremurul din 1834 a afectat grav edificiul: turnul s-a prăbuşit peste navă, lăsând intact doar sanctuarul. În 1870, după un incendiu, biserica a fost din nou renovată. Decoraţiile exterioare sunt simple, singurul element proeminent fiind cornişa de jur împrejurul navei. Acoperişul este scund în comparaţie cu dimensiunile navei. Cornişe proeminente decorează coloanele în stil doric din turn. Ceasurile sunt aşezate deasupra ferestrelor. Coroana turnului este realizată în formă de bulb de ceapă, cu lanternă. Pictura altarului a fost concepută de Orlay Petrich Soma în 1876. (TSz).

Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.:0261-737526
Fax.:0261-768761
Email:[email protected]

Detalii Complete
Finanţator
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.