Nadişu Hododului - Biserica reformată

Biserica este menţionată timpuriu, în secolul al XIII-lea, în Registrul de la Oradea. În secolul al XV-lea a existat o biserică din piatră, fără turn şi cimitir. Biserica actuală păstrează probabil o parte din vechiul edificiu. Sanctuarul poligonal, contraforturi-le şi proporţiile edificiului lasă impresia unei biserici medievale. Satul a devenit reformat pe parcursul secolului al XVI-lea, dar până în anul 1763 a funcţionat ca filie a parohiei din Hodod. În 1841 nava a fost lărgită spre sud, iar în faţa uşii s-a construit un hol cu timpan.
Turnul monumental realizat în stil clasic, cu cupolă în formă de bulb de ceapă şi lanternă a fost construit în anul 1857, conform inscripţiei de pe peretele sudic. Amvonul din piatră decorat cu motive florale a fost realizat, după inscripţie, de către Dávid Sipos în anul 1753. Pe tavanul casetat sunt pictate blazoanele familiilor Wesselényi şi Dégenfeld, dar pe parcursul ultimei reparaţii acesta a fost în mare parte modificat. Orga a fost realizată în anul 1843 de către un meşter necunoscut. Clopotele bisericii s-au confecţionat la Bucureşti în anul 1959, respectiv 1960. (TSz).
 
Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.:0261-737526
Fax.:0261-768761
Email:[email protected]

Detalii Complete
Finanţator
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.