Atea - Biserica reformată

Biserica datează din perioada medievală. Sanctuarul gotic se închide cu trei laturi ale unui octogon, bolta originală fiind păstrată până în secolul al XIX-lea, când sunt demontate şi contraforturile. Se păstrează însă, în zidul sudic al sanctuarului, nişa medievală pentru scaunul preotului. Tavanul actual al navei este plat. Ferestrele nu mai păstrează nimic din elementele medievale. Este posibil ca în perioada medievală să fi existat ferestre doar pe latura sudică, conform tradiţiilor arhitectonice ale perioadei. Transformarea edificiului a survenit cel mai probabil în momentul construirii turnului (1870). Atunci, sub influenţa romantismului, în faţa bisericii se construieşte un portic, care nu se încadrează stilului vechi al edificiului de cult. Partea superioară al turnului este octogonală, conferind clădirii o particularitate aparte. Organizarea spaţiului interior este extrem de simplă. (TSz).

Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.:0261-737526
Fax.:0261-768761
Email:[email protected]

Detalii Complete
Finanţator
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.