Lipău - Biserica ortodoxă, „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril”

Edificiul, ridicat în anul 1836, a fost construit pe amplasamentul vechii biserici din lemn (1650), din care s-a păstrat „Sfânta Masă” din piatră. Grindina care a nimicit întreaga recoltă a anului 1836 a fost considerată, de către localnici, drept o pedeapsă pentru demolarea vechii biserici. Edificiul poartă caracteristicile stilului baroc, având un turn cu secţiune pătrată, terminat cu un coif de formă rotundă. O caracteristică a faţadei bisericii din Lipău este prezenţa celor două nişe, de o parte şi de alta a intrării principale. În aceste nişe, iniţial, bărbaţii îşi lăsau pălăriile în timpul slujbei. Iconostasul este caracterizat printr-o eleganţă simplă, conferită de stâlpii albi cu capiteluri aurite, care străjuiesc şi compartimentează peretele ce desparte naosul de altar. (DB).
Bibliografe:
Parohia Ortodoxă Română Lipău, Istoricul parohiei (manuscris).

Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.:0261-737526
Fax.:0261-768761
Email:[email protected]

Detalii Complete
Finanţator
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.