Ciumeşti-Biserica reformată

Biserica actuală este de origine medievală, cu altar poligonal şi colţurile exterioare prevăzute cu contraforturi. Modificări radicale s-au realizat în special la nivelul ferestrelor, total refăcute. De asemenea, tavanul actual este plat, iar spaţiul interior este divizat de un arc de triumf. Nu se mai păstrează nimic din mobilierul vechi al bisericii, cu excepţia amvonului din piatră. Acoperământului amvonului a fost realizat, după o inscripţie, în anul 1763, de către Zsigmond din familia Csomaközy, familie de la care s-a preluat şi numele satului.
În urma cutremurului din 1834, biserica a necesitat mai multe reparaţii şi modificări care, potrivit unei inscripţii, au constat, printre altele, în înlocuirea acoperământului de amvon (1841). Este posibil ca zidul de incintă, astăzi distrus, să fi fost realizat tot în perioada medievală. Turnul din lemn adosat în partea de vest a navei a fost construit în 1831 şi este folosit ca hol de intrare. Nu se mai păstrează clopotele. (TSz).
Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.:0261-737526
Fax.:0261-768761
Email:[email protected]

Detalii Complete
Finanţator
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.