Berea-Biserica reformată

Biserica medievală a suferit de-a lungul timpului modificări radicale, astfel încât din vechiul edificiu se mai păstrează doar trei ziduri din navă. Importanţa bisericii ca monument istoric a crescut în ultimii ani, când pe peretele nordic al navei s-a descoperit un fragment de frescă, având în centru imaginea Fecioarei cu Mantie. Sf. Fecioară este reprezentată cu mâinile împreunate ca pentru rugăciune, având alături doi îngeri care îi aşează o coroană pe cap şi alţi doi îngeri care îi susţin mantia. La picioarele Fecioarei, acoperite protector de mantia acesteia, sunt zugrăvite mai multe personaje rugându-se în genunchi, care aparţin, după vestimentaţie, unor straturi sociale diverse. Sub fragmentul de frescă, datat în secolul al XV-lea sau chiar la sfârşitul secolului al XIV-lea a ieşit la iveală un strat anterior de frescă. Sanctuarul medieval a fost dezafectat în 1733 şi deja câteva decenii mai târziu, în 1766, edificiul suferă noi modificări radicale, după informaţiile conţinute de inscripţia de pe peretele nordic al navei. Cutremurul din 1834 a afectat semnificativ biserica, iar reparaţiile s-au extins pe o perioadă lungă de timp. Piesele de o valoare deosebită care formează mobilierul bisericii sunt acoperământul amvonului, confecţionat din lemn de cireş (1826) şi orga datând din 1859. Cele două clopote au fost realizate în 1910, respectiv 1925. (TSz).

Bibliografie:
Lángi József – Mihály Ferenc, Erdélyi falképek és festett faberendezések (Pictura murală şi mobilierul din lemn pictat în Transilvania), II, Budapest, 2004, p. 12–13.
Lángi József, „A Köpenyes Mária középkori és barokk ábrázolásai a lónyai református templomban feltárt freskó ürügyén” (Aspecte privind reprezentările medievale şi baroce ale Fecioarei cu mantie, cu ocazia descoperirii frescei din biserica din Lónya), in Barna Gábor szerk. Kép, képmás, kultusz, Szeged, 2006, p. 50–64.


Navigare


Muzeul Judeţean Satu Mare
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.:0261-737526
Fax.:0261-768761
Email:[email protected]

Detalii Complete
Finanţator
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.