Arheologie

 

Paleolitic

  Paleoloticul, sau epoca pietrei cioplite este prima perioadă din istoria omenirii. Oamenii paleolitici locuiau pe dealurile Ţării Oaşului şi trăiau din vânat si cules. Uneletele si armele erau confecţionate din piatră cioplită.

Mai multe informaţii

Neolitic / Eneolitic

  Societatea cunoaşte o profundă transformare trecând de la stadiul de culegători la stadiul de producători: cultivarea plantelor, creşterea animalelor, tors, ţesut, olărit. În această perioadă avem atestate primele aşezări sedentare.

Mai multe informaţii

Epoca bronzului

  După perioda de relativă instabilitate din epoca timpurie a bronzului, în epoca mijlocie a bronzului comunităţile umane de pe teritoriul judeţului făuresc o civilizaţie dezvoltată, reflectată prin existenţa unor aşezări prospere şi stabile (de tip tell) şi de înfloritoarea metalurgie a bronzului.


Mai multe informaţii

Epoca fierului

  Este perioada în care în spaţiul nostru apare şi se generalizează utilizarea noului metal: fierul. Construirea unor întinse aşezări fortificate şi numărul mare de unelte, arme şi podoabe descoperite, dovedesc existenţa unor structuri sociale elaborate.
Mai târziu teritoriul judetului este locuit de celţi şi de daci. Pentru prima dată în spaţiul nostru în relaţiile comerciale este utilizată moneda.

Mai multe informaţii

Epoca romană

  Cultura materială dacică şi germanică se romanizează. Locuitorii judeţului beneficiează din plin de forţa civilizatoare a Imperiului Roman. Aşezările ajung la o dezvoltare nemai întâlnită pe parcursul perioadelor anterioare.

Mai multe informaţii

Epoca migraţiilor

  În această perioadă zona Careiului era locuită de avari şi germani gepizi, iar văile râurilor Crasna şi Someş de slavi. Pe teritoriul judeţului poate fi atestată populatia stră-românească, iar către sfârşitul epocii apare şi populaţia maghiară timpurie. Treptat, economia, organizarea socială şi politică au evoluat în direcţia feudalismului.

Mai multe informaţii

Evul mediu

 Evul Mediu este înţeleasă aici ca perioada secolelor XI–XVI şi poate fi studiată, spre deosebire de epocile anterioare, prin intermediul izvoarelor scrise combinând cu surse arheologice. Teritoriul judeţului Satu Mare de astăzi înglobează cea mai mare parte a comitatului istoric Satu Mare, organizat în a doua jumătate a secolului al XI-lea, pe cursul inferior al Someşului. În cele mai importante monumente medievale se numără cetăţile din Tămăşeni, Ardud, Medieşu Aurit şi bisericile din Acâş, Hodod, Tăşnad, Vetiş, Halmeu.

Mai multe informaţii