Kisszokond - „Szt. Mihály és Gábor arkangyalok” ortodox templom

Available in:
A temető melletti dombról a templom az egész települést uralja. Az 1777-ben épített istenháza a román fatemplomok szerkezetét követi: előcsarnok, hajó és sokszögzáródású szentély. Az építkezéshez használt fát a helyszínen termelték ki. A szentély tetőzete alacsonyabb a hajóénál. Akárcsak a szilágykorondi templom esetében az előcsarnok és a hajó külső falainak középére kötél motívumot faragtak. Említésre méltó, hogy a világháborúkban elesett, illetve eltűnt hívek emlékére állított kereszteket kívülre a templom falára akasztották. Fából készült tornya hasáb formájú, magas sisakkal. Szintén fa haragtornya külön, a templom előtt áll. A templom belsejében, az előcsarnok fölött található karzatot 1923-ban újítottak fel. A belső festés csak töredékesen maradt fönn. Az előcsarnok falain, a bejárat két oldalán a Tíz szűzről szóló példabeszéd jelenete, az északi falon a szent vértanúnők portréi találhatók. Szilágykorondhoz hasonlóan itt sem hiányoznak a növényi motívumok. A hajó falaira a Megváltó szenvedéseinek jeleneteit festették. Dongaboltozatos mennyezetére a Bükk-vidék többi templomához képest sokkal több jelenetet festettek. A templom nemzeti műemlék. (DB).
 


Navigálás


Szatmár Megyei Múzeum
Bd. Vasile Lucaciu, Nr. 21
440031, Satu Mare
România
Tel.:0261-737526
Fax.:0261-768761
Email:muzeusm@gmail.com

Részletek
Finanţator
Sigla UE
Pentru informaţii despre celelalte programe finanţate de Uniunea Europeană în România, cât şi pentru informaţii detaliate privind statutul de membru al României la Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi adresa web a Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Acest site web nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Comisiei Europene. Întreaga răspundere asupra corectitudinii şi coerenţei informaţiilor prezentate revine iniţiatorilor site-ului web.