Bârsău de Sus

Centrul comunei este situat la o distanţă de 48 de km de oraşul Satu Mare, pe drumul judeţean 193, aproape de graniţa cu judeţul Maramureş, la marginea zonei Codru.
După ultimul recensământ, realizat în anul 2002, populaţia totală a comunei este de 2519 persoane. Cu excepţia a 3 persoane, locuitorii satului au naţionalitate română. În anul 1930 cel mai numeros grup minoritar al comunei îl constituia comunitatea evreiască, care reprezenta 2 % dintr-o populaţie totală de 2449 de persoane.
Comuna aparţinând zonei Codru este compusă din satele Bârsău de Jos (684 locuitori) şi Bârsău de Sus (1835 locuitori), care este în acelaşi timp şi centrul comunei.
Prima amintire scrisă a localităţii Bârsău de Sus datează din anul 1470. Iniţial, acesta făcea parte din comitatul Solnocu de Mijloc, mai târziu aparţine comitatului Satu Mare. Începând din secolul al XV-lea şi până la stingerea familiei Drágfi (Dragoş), localitatea făcea parte din moşia acestei familii nobiliare. Dintr-un document din secolul al XVII-lea reiese că, în acea vreme,  Bârsău de Sus aparţine domeniului cetăţii Cehu Silvaniei.
Bârsău de Sus este locul de naştere al poetului Drăgan Ştefan Aurel.
Dintre atracţiile turistice ale localităţii putem aminti biserica ortodoxă, cu hramul "Naşterea Maicii Domnului", construită în 1828, parte a patrimoniului cultural naţional. Pădurile care înconjoară aşezarea sunt locuri potrivite pentru petreceri în natură, având în acelaşi timp o faună bogată.

Monumente: